Workshop och inspirationsdag tillsammans med UMIT
Måndagen den 12 september fick Dohi besök av 60 personer från 20 olika organisationer. Hälften kom ifrån näringslivet och hälften från universitet och institut. Temat för dagen var “Kranar i den digitala tidsåldern” och arrangemanget var ett samarbete mellan Dohi Broadcast, Dohi Innovation Agency och UMIT Research Lab. UMIT Research Lab är en miljö för grundforskning i beräkningsvetenskap och teknik med fokus på industriella tillämpningar och innovativ mjukvaruutveckling.
Dagens schema var fullspäckad och den inleddes med frukost, inspirationsföreläsningar samt miniföredrag. Dessa hölls av både forskare från UMIT och deltagare från näringslivet, bland annat Kenneth Bodin från Algoryx Simulation, Johan Granström från ABB Business Center Umeå och Martin Servin från Umeå Universitet.
Efter dessa intressanta föredrag fortsatte vi med workshop med målet var att ta fram en idé att satsa 50 miljoner fiktiva kronor på under de kommande fem åren. Workshopen följde Dohis utarbetade Business Camp-modell med idégenerering, analys, gallring och efterföljande pitch. Strax före lunch hade vi sex stycken intressanta idéer som skulle fortsätta utvärderas under eftermiddagen.
– Vår workshop gick bra. Jag håller verkligen med om vikten av att universitet och näringsliv blandas upp. Samverkan mellan industrin och akademin behöver uppmuntras med en överlappning som fungerar för båda, säger Ulf Andersson från Luleå tekniska universitet och ProcessIT Innovations.
Efter lunch fick vi fortsätta lyssna på intressanta föredrag, denna gång hållna av bland annat Martin Berggren från Umeå Universitet, Martin Englund från Skogforsk och Pedro La Hera från SLU och Skogstekniska klustret.
Eftermiddagen fortsatte med en NABCD-analys av gruppernas idéer och i slutet av dagen fick vi höra intressanta pitcher av dessa. Kanske är framtidens kranar som transformers, dvs anpassningsbara och samverkande maskiner, eller så finns det en global databas för all tänkbar data som kan användas för analys, optimering och simulering, eller så har det tagits fram ett medvetet förarstödssystem för autonoma maskiner för att kunna visualisera okänd omgivning.
Dagen avslutades med mingel, test av simulatorer och nätverkande som öppnade för nya samarbeten och affärer.
– Den här dagen är ett jättefint initiativ av UMIT. Vi har ett kluster här i regionen av företag och universitet som vi gärna är med i. Vi vill vara med i det här arbetet och förstå vad som efterfrågas och vilka behov som finns, säger Clarence Jacobsson, vd för Oryx.